zondag 16 september 2012

Groenten brood



 Een heerlijk brood wat opzich  al een hele maaltijd is, maar een met salade of soep erbij smaakt het ook erg lekker.



Ingrediƫnten:

  • 400 gram speltmeel
  • 8 gram droge gist
  • ½  theelepel rijststroop
  • 1 mespunt saffraan
  • Lauw water
  • 1/8 lt sojamelk
  • 1 eetlepel plantaardige margarine of 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 ½ theelepel zout
  • 1 no-egg  ( of 1 ei)
  • 50 gram amandelschaafsel
  • Ongeveer 300 gram gesneden groenten, zoals wortel, broccoli, pompoen, courgette
  • ½ rode paprika

Bereiding:

Doe de gist samen met de rijststroop en 3 eetlepels lauw water in een kommetje en zet ( rijzen) het even afgedekt met huishoudfolie weg. ( 15 min.)
Los de saffraan op in  lauw warme sojamelk en voeg de boter/ olie toe en vermeng dit tot alles een geheel is. Doe dit in een keuken machine (of kneed met de hand) en voeg dan het zout, het speltmeel, no-egg en het gistzetsel en de mandelen erdoor heen. Kneed alles tot een soepel deeg. 

Laat het dan afgedekt met een vochtige doek 40 minuten rijzen op een warme plek.
Snij in de tussentijd de groenten klein en laat ze even ( 3 minuten) in een pan bakken met een beetje olie. 

Na het rijzen van het deeg voeg je de groentes toe en nogmaals goed kneden zodat alle groenten goed in het deeg vermengd zijn. Doe de deegbol in een ( licht in geoliede) bakvorm met hoge rand (18 cm doorsnee), kerf een kruis in de bol en zet het nogmaals 30 minuten afgedekt weg om te rijzen. 

Verwarm de oven voor op 220 ◦ graden en zet na het rijzen de bakvorm in de oven. Na 5 minuten schakel je de oven terug naar 180 graden en laat het brood dan nog eens 40 minuten bakken. Daarna uit de oven halen en op een taartrooster afkoelen laten.


Dit brood moet je echt vers eten dus mag best nog een beetje warm zijn bij het opdienen.
Eet smakelijk.

Groetjes van Janine