vrijdag 25 januari 2013

Paprika brood



Bij een salade of lekkere soep hoort voor mij ook een heerlijk brood, zoals dit paprika brood.


Ingrediënten:

  • 1 rode en 1 gele paprika
  • Rozemarijn
  • Beetje koolzaadolie
  • 10 gram droge gist ( of wijsteenbakpoeder)*
  • 1 th.lp honing
  • 3 dl warm water
  • 450 gram spelt meel
  • 1 ½ th. Lp zout
  • 1 e.lp Provençaalse kruiden

* = wijsteenzuurbakpoeder, is een vervanging voor droge gist, je hebt ongeveer dezelfde verhouding  nodig, ik neem altijd iets minder. 

Bereiding:

Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Leg op een stuk bakpapier op een bakblik, strooi wat rozemarijn er over en druppel wat koolzaadolie erop. Zet in een voorverwarmde oven, 200◦. 20 min. Na deze tijd de paprika uit de oven halen, afkoelen en velletjes verwijderen en in kleine reepjes snijden. Wegzetten tot gebruik.

Meng de gist met 1 dl warm water en de honing. Even goed omroeren en 15 min. laten staan op een warme plek. Doe het zout en de kruiden bij het meel en roer het gistmengsel plus de rest van het water door het meel.

Kneed tot een samenhangend deeg, 5 min. 
Dek af met keukenplastic en laat 30 min. rijzen op een warme plaats. 

Verdeel het deeg in 3 gelijke delen. Rol een deel uit,  iets groter dan je bakblik ( ± 20 cm doorsnee). 

Leg het in het bakblik en verdeel de helft van de paprika reepjes over het deeg. Rol de 2de bol uit en leg de lap op de paprika’s. 

Verdeel de rest van de paprika over het deeg en leg nu de laatste lap erop. Goed de kanten aandrukken.

Afdekken  met vochtige doek en 35 min. rijzen laten op een warme plaats.
Verwarm de oven voor 190◦ en plaats het bakblik na de rijs-tijd in de oven. 
Het brood bakken in 45 min. Uit de oven halen en laten afkoelen op een rooster.



Smakelijk eten, groeten van Janine


1 opmerking:

  1. Hmm, ziet er lekker uit. Ik wil die spelt eens proberen. Kijken of ze hem in Heerlen ergens hebben. Bij Marjolein waarschijnlijk.

    BeantwoordenVerwijderen