Cheese cake met fruit


Ik blijf  proberen om gebak met weinig vet,  vegan  en geen geraffineerde suikers te maken. Niet de makkelijkste keuze. En om een goede cheescake te krijgen is helemaal moeilijk! Maar… het is me  gelukt een verrukkelijke fruitige en  frisse cheese cake  te bakken met een bodem van zanddeeg.
Werkelijk zaligggggg!!


Ingrediënten:
  • 125 gram spelt bloem
  • ½  Elp ahorn siroop
  • 50 gram koude vegetarische boter in stukjes. 
  • 1 eierdooier  of 1 deel no-egg *

Voor de vulling:
  • 2 eieren of 2 eenheden no-egg *
  • 15 gram ahorn siroop
  • 1 Elp spelt bloem
  • 2 dl (vegan) ricotta
Voor de garnering:
  • Fruit in allerlei variaties,
  • Citroen
  • kaneel 
  • 1 th.lp ahorn siroop
  • 1/2 th.lp maïzena

* Deze keer koos ik voor kakelverse eitjes waarvan ik 100% zeker ben dat ze dus echt scharrelen…. Ik zie ze nl elke dag bij de buren!

 ** evt kun je nog taart gelei  op het fruit doen.  Taart gelei maak je door 1 pakje vlaai gelei te gebruiken of zelf maken met  agar-agar.
Zelf taart ‘gelei”maken doe je door een 150 ml ( of fruitsap, dan kun je diksap weglaten) of Water met een lepel appeldiksap koken, 1 ½ e.lp aga-agar erbij doen en goed roerend aan de kook brengen. Even afkoelen voor gebruik.

Bereiding:

Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed tot een samenhangend deeg. 

Laat dit afgedekt een half uur in de koelkast staan.
Oven voorverwarmen op 200◦. Het deeg uitrollen en in een ronde vorm doen van 22 cm ø.
De rand een beetje omhoog laten komen, met de stompe kant van een mes inkerven.

Voor de vulling de eieren of no-egg  met de ahorn kloppen

Ei zorgt voor luchtigheid in gebak, om dit met no-egg ook te krijgen adviseer ik je de hoeveelheid water die op de gebruiksaanwijzing staat, te vervangen door bruiswater. Het bruiswater zorgt voor een gelijksoortige luchtigheid. Voor verhoudingen van andere ei vervangers kijk zie sidebar.

 Bloem en de  vegan ricotta roerend toevoegen. 




De vulling op het deeg verdelen en in de oven zetten. ± 30 min. bakken 

en daarna op een rooster laten afkoelen.


In de tussentijd het fruit snijden, ik koos dit keer voor rabarber, appel, abrikoos en aardbeien. (had ik toevallig allemaal in huis )

Rabarber schillen en in stukjes snijden, in pannetje een eetlepel citroensap met een eetlepel water en een th.lp honig in pannetje verwarmen. Rabarber toevoegen en aan de kook brengen, 2 min. laten koken 

en appelstukjes mengen met kaneel en toevoegen. En 1/2 th/lp maïzena. goed roeren. 

Nog 3 min. laten koken en het fruit in vergiet laten uitdruipen, voeg stukjes abrikoos toe en vermeng onder warme fruit. Zo wordt de abrikoos ook een beetje zachter.


Verdeel dit fruit over de bodem en garneer op het laatst nog stukjes aardbei toe. 

Je kunt als je wil het fruit nog bedekken met een laagje fruitwater gelei. Maar dit hoeft niet, want in de vruchtencompote wordt al maïzena tegevoegd wat er voor zorgt dat de sappen gebonden worden, die giet je als laatste over het fruit. 

Ik kan jullie garanderen....er blijft voor het bezoek niks over.... te lekker ☺



 smakelijk eten!
groetjes van Janine.